Update van de padelwerkgroep

07 juli 2021


Beste clubgenoten, 

Het kan jullie bijna niet ontschoten zijn; padel is in Nederland, maar ook wereldwijd, flink aan het groeien. Het is zelfs één van de snelst groeiende sporten. In 2007 zijn in Nederland de eerste 2 padelbanen aangelegd en in 2020 waren er al 473 padelbanen op 197 locaties met 20.000 spelers. De KNLTB verwacht in 2024 zelfs 400 padellocaties en 100.000 actieve padelspelers. Om dit in context te plaatsen, de KNLTB heeft op dit moment 550.000 leden. Het is natuurlijk altijd moeilijk om de toekomst te voorspellen; is het een trend of gaat het stagneren? De bestendige groei in Nederland en de volwassenheid van de sport in een aantal landen tonen aan dat sport een mooie toekomst heeft.

Op ALTV merk je ook duidelijk de toename in populariteit van die ene padelbaan. De bezetting van de baan is hoog en het is soms lastig om op het gewenste tijdstip te spelen. Ruimte voor les en evenementen (zoals competitie of toernooien) is er nauwelijks. Daarom is in juni de padelwerkgroep opgericht; met als doel om de toekomst van padel op ALTV te onderzoeken. Het plan is om uit te breiden naar 2 of 3 padelbanen, waarbij we uiteraard nauwkeurig te werk gaan. Hiervoor is een hele leuke en gemixte groep bereid gevonden om mee te doen: Patrick, Simon, Cor, Robin, Geoffrey, Yvo, en Fenna waarbij ik zo goed mogelijk de rol als voorzitter probeer in te vullen☺. 

Om richting te geven aan ons onderzoek hebben we een projectplan samengesteld. Zo hebben we ons de afgelopen maand voornamelijk bezig gehouden met:

  • Brainstormen over het profiel van de padelspeler op ALTV; 1 ding weten we al zeker, we willen dat padel een integraal onderdeel wordt van de vereniging, en niet ‘los’ staat.
  • Gesprekken voeren met andere verenigingen waaronder TV Buytenwegh, LTC Triomf, Benthuizer Tennisclub, LTC Leeuwenbergh, en Racket Sport Schiedam.  Dit heeft ons al een hoop waardevolle informatie opgeleverd over oa ligging van de banen, aandachtspunten tav leveranciers, financiering, onderhoud, fundering en type banen.
  • Meten, meten en nog eens meten. Hoe kunnen we nu het beste extra padelbanen aanleggen, en hebben we hier wellicht nog een stukje grond voor nodig van de gemeente?
  • Verdiepen in de technische eisen van padelbanen: wisten jullie dat een padelbaan gekeurd moet worden door een door NOC*NSF erkende keuringsinstantie?

In de komende weken starten we met de volgende fase waarbij we 2 tot 3 leveranciers van padelbanen zullen uitnodigen op ons park. Daarnaast gaan we uiteraard ook aan de slag met de financieringsvormen waarbij we ook de optie van crowdfunding/particuliere inleg gaan uitwerken.

Het is moeilijk inschatten wanneer we tot een concreet voorstel kunnen komen, maar we zouden wel erg tevreden zijn als we in het najaar een voorstel kunnen presenteren aan het bestuur van ALTV. We zijn natuurlijk net als bij elk ander project wel afhankelijk van externe factoren zoals schaarste in de padelbouw markt, financieringsmogelijkheden en het mogelijk verkrijgen van extra grond van de gemeente. Ook willen we dit project zo goed mogelijk laten aansluiten mogelijke realisatie van een nieuw clubhuis. Daarom gaan we jullie periodiek een update sturen. En mochten jullie zelf jullie ideeën over dit project willen delen, voel je dan vrij om met mij of 1 van de andere leden van de commissie contact op te nemen.

Voor nu wens ik jullie in ieder geval hele fijne zomermaanden met hopelijk voor velen ook weer een mooie vakantie☺. 

Sportieve Groet, 

Nathalie van Leeuwen

Nieuwscategorieën